Call for presentations: CGM-studiedag in Nijmegen op 12 april 2024

Bron: Historisch Beeldarchief Migranten

Op 12 april 2024 organiseert het CGM haar jaarlijkse studiedag bij partner CMR (Centrum voor Migratierecht) in Nijmegen. Het thema van de workshop luidt ‘arbeidsmigratie vroeger en nu’, en dat is geen toeval. In 2024 is het immers 60 jaar geleden dat Nederland en België wervingsovereenkomsten met Turkije sloten. In 1964 sloot België ook een wervingsakkoord met Marokko, vijf jaar eerder dan Nederland. Reden te meer om te reflecteren op deze invloedrijke gebeurtenissen tijdens de CGM-studiedag.

Binnen het gekozen thema zijn we op zoek naar presentaties over:

  • Arbeidsmigratie voor laaggekwalificeerd werk: de zogenaamde ‘gastarbeiders’ uit het Middellandse Zeegebied in de jaren ’60, Oost-Europese ‘mobiele werknemers’ nu. Mogelijke onderwerpen zijn de regulering van de werving, de rol van intermediairs, arbeidsomstandigheden en het toezicht daarop, huisvestingsproblemen, … 
  • Werving van vakkrachten toen en nu: Behalve aan arbeidsmigratie voor laaggekwalificeerd werk, is er zowel nu als in het verleden ook behoefte aan migranten met een vak, bijvoorbeeld verpleegkundigen. Denk aan onderwerpen als de regulering van de werving en de toegang tot bepaalde beroepen, de rol van intermediairs, weerstanden tegen ‘vreemde handen aan het bed’, … 
  • Discussies over arbeidsmigratie toen en nu: zorgen over ‘skill drain’ uit herkomstlanden versus ‘triple win’ verwachtingen, pleidooien voor uitbreiding van reguliere migratiekanalen als middel om irreguliere migratie terug te dringen, discussies over sturen op circulaire of tijdelijke migratie, enz.

NB: Omwille van de geografische focus van ons centrum beperken we ons tot arbeidsmigratie van en naar België en Nederland.

Tijdens onze studiedag willen we in het bijzonder jonge onderzoekers en erfgoedinstellingen de mogelijkheid geven om een presentatie te houden. Naast presentaties van 15 minuten is er bovendien ruimte voor posterpresentaties.

Aarzel niet om ons te contacteren met eventuele vragen. We horen graag van je!

Praktische informatie:

Locatie: Centrum voor Migratierecht, Radboud Universiteit, Montessorilaan 10, 6525 HR Nijmegen

Datum: 12 april 2024, 13u – 18u

Aanmelden als presentator? Mail naar sofie.de.baere@iisg.nl en anita.bocker@ru.nl

Deadline voor aanmelden: 15 maart 2024 (maar liefst voordien)

Plaats een reactie