Maquette ‘Tussenlanding’ gaat naar het Rijksmuseum

We zijn verheugd om aan te kondigen dat de maquette van voormalig asielzoekerscentrum Klompjan in Markelo aangekocht werd door het Rijksmuseum te Amsterdam. Voormalig azc-bewoner Karen Gagiazarian maakte de maquette tijdens zijn verblijf in Klompjan met de materialen die hij vond op het terrein. Het azc in Markelo was een van de eerste asielzoekerscentra in Nederland, maar bestaat vandaag niet meer. De maquette van Karen is dus een kostbare materiële herinnering aan deze plek.

Erfgoedprofessional Milena Mulders ontfermde zich sinds 2020 over de maquette. Via het project Tussenlanding zorgde zij ervoor dat de maquette tentoon gesteld werd op 5 locaties doorheen heel Nederland. Nu is het tijd voor de finale landing bij het Rijksmuseum. Als trotse penvoerder van het project Tussenlanding volgde het CGM de omzwervingen van de maquette met veel interesse. We zijn dankbaar dat zo’n mooi object erkend wordt als belangrijk Nederlands erfgoed.

Wil je de maquette nog eens bezichtigen voor die naar het depot van het Rijksmuseum gaat? Tot 4 maart wordt het project tentoongesteld bij Imagine IC, Amsterdam. Bovendien wordt daar op zaterdag 24 februari een slotevenement georganiseerd in samenwerking met Moho project en Coa Zuidoost. Meer informatie over het slotevenement vind je via deze link.

Meer weten over Tussenlanding?

Plaats een reactie